Jesteś tutaj
Home > Kuchnia > Jak myć warzywa i owoce, by usunąć z nich chemię?

Jak myć warzywa i owoce, by usunąć z nich chemię?

Warzywa i owoce są pryskane i pełne chemii – słyszymy to bardzo często. Na szczęście pestycydy, grzyby i pleśnie można z nich usunąć. Trzeba poddać warzywa i owoce kąpieli kwasowo-zasadowej.

Wszyscy wiemy, że warzywa i owoce są bardzo zdrowe, ale też zdajemy sobie sprawę z tego, iż są one pryskane i pełne chemii. Czy da się oczyścić ich powierzchnię z pestycydów, herbicydów i innych środków ochrony roślin, które są rakotwórcze? Substancji tych nie zmyjemy samą wodą, bo są stworzone z myślą o tym, by żaden opad atmosferyczny nie mógł sobie z nimi poradzić. Można kupić specjalne środki zmywające pestycydy, lecz są one drogie i mało wydajne. Poza tym nie radzą sobie one z większością pestycydów. Mogą ewentualnie usuwać szkodliwe bakterie. W warunkach domowych pomoże nam jednak kąpiel kwasowo-zasadowa.

Warzywa i owoce różnią się stopniem wchłanialności pestycydów. Niektóre są na nie odporne, a inne chłoną je jak gąbka. Warzywa i owoce z hipermarketów to prawdziwa bomba chemiczna. Lepiej w ogóle ich unikać, lecz jeśli jesteśmy na nie skazane, kąpiel kwasowo-zasadowa usunie środki ochrony roślin przynajmniej z powierzchni warzyw i owoców pochodzących z marketu.

Mycie warzyw i owoców w celu usunięcia szkodliwej chemii, ale także grzybów i pleśni, dzieli się na 3 etapy:

Pierwszy etap to kąpiel w wodzie o odczynie kwaśnym, która usuwa chorobotwórcze bakterie i grzyby. Na każdy litr wody dodajemy pół szklanki octu. Może to być ocet jabłkowy lub spirytusowy. Zamiast octu można także użyć kwasku cytrynowego: 2-3 łyżki na litr wody. W tym roztworze płuczemy warzywa i owoce ok. 2-3 minuty.

 
Po upływie tego czasu płuczemy warzywa i owoce w roztworze o odczynie zasadowym, który ma usunąć pestycydy. To drugi etap naszej kąpieli kwasowo-zasadowej. Do wody dodajemy sodę oczyszczoną: na 1 litr wody dodajemy jedną łyżkę sody. I tym razem kąpiel ma trwać 2-3 minuty. Jeśli rośliny były pryskane, na powierzchni roztworu można dojrzeć tęczową mgiełkę lub roztwór robi się mętny.

 

Po kąpieli kwasowo-zasadowej płuczemy warzywa i owove obficie w czystej wodzie o obojętnym odczynie – i to ostatni etap oczyszczania warzyw i owoców ze szkodliwej chemii.

Zarówno kwasowy, jak i zasadowy roztwór, w którym płukałyśmy warzywa i owoce, możemy wykorzystać kilkakrotnie, jeśli bardzo zależy nam na oszczędności.

Ta szybka, prosta i tania metoda oczyszczania warzyw i owoców ze szkodliwej chemii sprawi, że do naszego organizmu nie dostanie się duża ilość toksyn.

 

Tekst: Monika Chartmańska

warzywa i owoce

Dodaj komentarz

Top