Jesteś tutaj
Home > Kuchnia > Marokańska uczta w hotelu Caspar

Marokańska uczta w hotelu Caspar

W sobotę (26.01.) o godz. 18.00 w restauracji hotelu Caspar w Cieplicach rozpoczęło się pierwsze z cyklu spotkań pn. Smaki Waszych i naszych podróży. Poświęcone ono było kuchni Maroka – aromatycznej, smakowitej i jeszcze nie do końca odkrytej w Polsce.

Pomysłodawcami cyklu spotkań kulinarnych są właściciele hotelu Caspar, Grażyna i Robert Futerhendlerowie, którzy swoją pasją do podróży i okrywania kulinarnych tajemnic odwiedzanych przez nich krajów postanowili podzielić się z każdym, komu udziela się ich pasja.

Spotkanie w hotelu Caspar obfitowało nie tylko w wyśmienitą kuchnię, lecz również mnóstwo niespodzianek związanych z Marokiem. Każdy, kto miał na to ochotę, mógł wypalić shiszę, skosztować marokańskiego wina, kupić oryginalne marokańskie przyprawy, kosmetyki i olejki – np. olej arganowy, zwany „Złotem Maroka”.

Gościem specjalnym spotkania była Marokanka Widyane El-Zriouli, która opowiadała o swoim ojczystym kraju oraz pomogła w przygotowaniu marokańskich przysmaków. Podróżnik Mirosław Kanecki opowiadał o swojej wyprawie do Maroka, podczas której zdobywał szczyty Atlasu Wysokiego. Tancerka Farizah oczarowała gości spotkania swoim zmysłowym tańcem brzucha.

Nie brakowało ekscytujących konkursów z cennymi marokańskimi nagrodami, wymiany doświadczeń z podróży do Maroka i wspólnego biesiadowania. Była licytacja niesamowicie trudnego do kupienia, oryginalnego marokańskiego wina szarego. Ucztę odwiedzili tak wspaniali goście, jak znakomita wokalistka jazzowa Dorota Miśkiewicz czy himalaista Rafał Fronia. Gościem specjalnym był Prezydent Jeleniej Góry Jerzy Łużniak.

Wspólne biesiadowanie zakończyło się około północy.

Kto nie był na marokańskiej uczcie rewelacyjnie przygotowanej przez hotel Caspar – niech żałuje i…. śledzi informacje na naszym portalu, ponieważ oczywiście będziemy informować o kolejnych spotkaniach w ramach cyklu Smaki Waszych i naszych podróży. Państwo Futerhendlerowie chcą nam zaprezentować smakowitości kuchni indyjskiej, gruzińskiej i lwowskiej.

Przez cały tydzień restauracja hotelu Caspar zaprasza na marokańskie przysmaki – takie, jak tagin, harira, falafele czy szaszuka z jajkiem.

Już dziś zapraszamy Was więc do odwiedzenia restauracji w hotelu Caspar oraz na kolejne spotkanie Smaki Waszych i naszych podróży!

Tekst i foto: Monika Chartmańska

Top