Jesteś tutaj
Home > Kuchnia > Tłusty czwartek. Tylko dzisiaj, im więcej zjesz pączków, tym więcej SZCZĘŚCIA!

Tłusty czwartek. Tylko dzisiaj, im więcej zjesz pączków, tym więcej SZCZĘŚCIA!

Tłusty czwartek powiedział Bartek, a Bartkowa uwierzyła no i pączków nasmażyła.

Tłusty Czwartek to w kalendarzu chrześcijańskim pierwszy dzień ostatniego tygodnia karnawału, zwanego potocznie Zapustami.
Zapusty to symboliczny koniec karnawału i ostatnia okazja, żeby pofolgować łakomstwu przed 40-dniowym okresem wstrzemięźliwości poprzedzającym święta Wielkiej Nocy.
Zwyczaj jedzenia w Tłusty Czwartek pączków, zwanych pampuchami, zadomowił się w Polsce już w XVII wieku w miastach i na dworach. Robiono je pierwotnie z ciasta chlebowego, a nadziewano boczkiem, słoniną albo mięsem. Potem zamieniono je na chrust i pączki z ciasta drożdżowego, nadziewane w zależności od upodobania i regionu.
Etnografowie podkreślają, że do końca nie wiadomo skąd tradycja jedzenia pączków w Tłusty Czwartek dotarła do Polski. Wiadomo natomiast, że jeszcze w kulturze słowiańskiej, w czasach przedchrześcijańskich był zwyczaj jadania tłustych wypieków z okazji ważnych uroczystości. Później pampuchy jadano z okazji Bożego Narodzenia i w niektórych miejscach zwyczaj ten przetrwał aż do teraz.

Pamiętajmy! To dziś jest ten dzień, kiedy należy odstąpić od wszelkich diet i ograniczeń i zgodnie z tradycją i pełną radością dać upust swoim żądzom smakowym.

A oto nasz przepis na wegańskie faworki.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • ok.3/4 szklanki mleka roślinnego ( my użyliśmy migdałowego)
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • łyżka cukru pudru trzcinowego, nierafinowanego do posypania ( ksylitol też się sprawdza)
  • 50 ml alkoholu (przeciwdziała chłonięciu tłuszczu podczas smażenia )
  • dowolny neutralny tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Do mąki dodać olej i dokładnie  wetrzeć, następnie dodać alkohol. Powoli dodawać mleko. Zagnieść ciasto, które powinno być elastyczne i lekko twardawe. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na pół godziny. Podsypując lekko mąką, ciasto cienko rozwałkować. Wycinać wąskie prostokąty z nacięciem w środek, przez które przeciągnąć jeden z brzegów. W płytkim i szerokim naczyniu rozgrzewamy tłuszcz i smażymy z obu stron nasze faworki. Kłaść na papierowy ręcznik, aby ociekł nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.

 

Życzymy Wam smacznego !

 

 

Tekst: Anrad

Foto : Anrad

Top